Pensioen

Wat moeten huiseigenaren weten over de hypotheekrente? Wist je dat een lage hypotheekrente niet voor alle hypotheekvormen gunstig is?


Ga terug naar het artikeloverzicht


Interessante weetjes over hypotheekrentes

Huiseigenaren met een hypotheek zijn maandelijks hypotheekrente verschuldigd. Wat zijn de interessante feiten over de hypotheekrente die je eigenlijk moet weten?

De hypotheekrentes staan nu ontzettend laag. Dat beseffen huiseigenaren vaak niet doordat ze al jaren zeer laag staan. Maar in het jaar 1981 stond de hypotheekrente gemiddeld op ruim 13 procent. Je kunt de hypotheekrente nu vastzetten voor 20 jaar tegen een rentetarief van 2,5 procent. De hypotheekrente staat nu zelfs historisch laag. Huiseigenaren die nu de rentevast periode verlengen en huizenkopers mogen hun handen dichtknijpen. De lage hypotheekrentes maken een koophuis beter betaalbaar. Wat moet je nog meer weten over hypotheekrentes?

Door aflossingen kun je recht hebben op een lagere hypotheekrente

Geldverstrekkers verwerken een risico-opslag in de hypotheekrentes. Als je een hypotheek afsluit voor 200.000 euro op een huis met een waarde van 200.000 euro loopt de geldverstrekker een risico. Bij gedwongen verkoop levert het huis mogelijk niet voldoende op om de volledige schuld in te lossen. Voor dit risico brengen ze een risico-opslag in rekening. Zodra de hypotheek nog maar 150.000 euro bedraagt en het huis inmiddels ook in waarde is gestegen, daalt het risico. In sommige gevallen is het mogelijk om de risico-opslag weer te verwijderen. De meeste banken zullen jou niet wijzen op deze optie. Bijvoorbeeld voor een NHG-hypotheek is deze optie er niet.

De aftrekbaarheid van hypotheekrente wordt beperkt

Met een bruto inkomen van meer dan 68.508 euro (2019) betaal je over het meerdere 51,75 procent inkomstenbelasting. De betaalde hypotheekrente mag je aftrekken van het inkomen, maar het voordeel is tegenwoordig minder dan 51,75 procent. In 2019 is het maximale fiscale voordeel 49 procent. In 2018 was het nog 49,5 procent. Vanaf 2020 wordt het fiscaal voordeel met 3 procentpunt per jaar verlaagd. Deze verlagingen gaan door tot de hypotheekrente nog aftrekbaar is tegen een tarief van 37 procent.

Een lage hypotheekrente is niet altijd gunstig

In het verleden zijn er spaarhypotheken afgesloten. In deze hypotheekvormen werd maandelijks niet afbetaald op de hypotheekschuld. In plaats daarvan werd de aflossing opgespaard in een aan de hypotheek gekoppelde spaarconstructie. Over het spaartegoed wordt een rentevergoeding gegeven die gelijk is aan de verschuldigde hypotheekrente. In deze constructie kan een lage hypotheekrente juist geld kosten. Spreek de opties in dat geval door met een hypotheekadviseur.

Met welke hypotheekvorm betaal je zo weinig mogelijk hypotheekrente?

De meest gekozen hypotheekvorm is de annuïteitenhypotheek. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek wordt minder vaak gekozen voor de lineaire hypotheek. Dat komt doordat deze hypotheekvorm zorgt voor hogere hypotheeklasten in de eerste jaren van de looptijd. De maandlasten worden steeds lager door aflossingen. Door een snellere aflossing betaal je met een lineaire hypotheek minder aan hypotheekrente over de gehele looptijd gerekend.

Hypotheekrente lang vastzetten is nu aantrekkelijk

Door de lage rentes is het nu interessant om de hypotheekrente lang vast te zetten. Hiermee koop je eigenlijk zekerheid in. Je zet de hypotheekrente bijvoorbeeld voor 20 jaar vast. Hierdoor ben je 20 jaar lang verzekerd van een lage hypotheekrente