Pensioen

De aangifte inkomstenbelasting over vorig jaar moet je weer invullen. Haal het maximale uit de aangifte met onze praktische tips.


Ga terug naar het artikeloverzicht


Slimme aftrekposten voor de belastingaangifte 2018

De komende twee maanden moet je weer bezig met de aangifte inkomstenbelasting. Neem onze praktische tips mee om het maximale eruit te halen.

Je kunt de deels ingevulde belastingaangifte over het jaar 2018 alweer invullen. De Belastingdienst heeft het invullen vereenvoudigd voor je, maar de slimme aftrekposten staan er natuurlijk nog niet in. Dus ga er niet standaard vanuit dat de gegevens van de Belastingdienst de juiste zijn. Misschien zit er nog meer in voor jou.

Heb je in 2018 een huis gekocht?

De betaalde hypotheekrente kun je aftrekken van het inkomen, maar ook de gemaakte kosten voor het krijgen van de lening. Het gaat bijvoorbeeld om de taxatiekosten, kosten van het aanvragen van de NHG-hypotheek en de advieskosten. Ook als je in 2018 jouw hypotheek hebt overgesloten kun je gemaakte kosten aftrekken. De boeterente is vaak een leuke aftrekpost.

Heb je alimentatie betaalt?

Voor de ontvanger van alimentatie zijn het inkomsten en de betaler kan de betaling ten laste brengen van het inkomen. Dat geldt overigens niet voor kinderalimentatie. De advocaatkosten kan de betaler niet aftrekken van het inkomen. De ontvanger van de alimentatie juist wel. Dit wordt gezien als kosten gemaakt om de inkomsten te verkrijgen.

Ondernemers kunnen extra profiteren van investeringen in 2018

Ondernemers hebben natuurlijk de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, maar er zijn meer fiscale voordelen. Over investeringen vanaf 2.301 tot 314.673 euro kun je recht hebben op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Onder voorwaarden bestaat er ook nog recht op energie-investeringsaftrek, milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Het loont in ieder geval de moeite om het door te spreken met de accountant of de boekhouder. Het zou zonde zijn als je een aftrek misloopt.

Gemaakte ziektekosten zijn deels onder voorwaarden aftrekbaar

Veruit de meeste Nederlanders die geen torenhoge medische kosten zelf moeten dragen kunnen ziektekosten niet opvoeren bij de aangifte inkomstenbelasting. Er geldt namelijk een drempelbedrag van een percentage van het inkomen voor de meeste Nederlanders. De drempel bedraagt 1,65 procent van het inkomen. Maar let op, niet alle zorgkosten zijn aftrekbaar. De Belastingdienst heeft op de website een overzicht gepubliceerd waaruit blijkt welke zorgkosten aftrekbaar zijn. Het eigen risico mag je bijvoorbeeld niet meerekenen als aftrekbare zorgkosten.

Ook studiekosten zijn aftrekbaar

Heb je een cursus gevolgd voor het werk waar je zelf de kosten voor moest dragen? Deze kosten kun je meenemen in de aangifte over het jaar 2018. Het mag ook een cursus of opleiding zijn voor een toekomstig beroep. Er zitten wel beperkingen aan. Een laptop die je voor de opleiding moet gebruiken kun je niet aftrekken van de belasting. Er geldt wel een drempelbedrag van 250 euro. Dus een lager bedrag aan opleidingskosten kun je niets mee.