Pensioen

Gezinsuitbreiding zorgt ook voor een stijging van de uitgaven. Welke kosten kun je rekening mee houden bij en na de bevalling?


Ga terug naar het artikeloverzicht


Kindje op komst? – Wat betekent het financieel?

Het krijgen van een kindje vraagt om de nodige voorbereidingen. Ook in financieel opzicht. Hoe ga je het in de portemonnee merken?

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling komen er al kosten op je af die je niet of maar deels terugkrijgt uit de zorgverzekering. Op langere termijn zul je het ook merken aan jouw beschikbare budget. Over een flink aantal jaren komen er ook nog studiekosten aan. Daar kun je beter ook al vroeg rekening mee houden.

Welke kosten kun je verwachten na de bevalling?

Verwacht je in 2019 gezinsuitbreiding? Kijk dan vóór 1 januari goed naar jouw zorgverzekering. Welke kosten krijg je vergoed? Bijvoorbeeld een bevalling in het ziekenhuis zonder een medische indicatie gaat jou geld kosten. Met een goede aanvullende zorgverzekering kun je deze kosten meeverzekeren. Onder andere de volgende kosten kun je mogelijk zelf voor opdraaien:

  • De gedeeltelijke kosten van een ziekenhuisbevalling als het medisch niet noodzakelijk is
  • Eigen bijdrage voor kraamzorg
  • Bepaalde testen en echo’s worden niet vergoed vanuit de basisverzekering

De vaste lasten stijgen en de boodschappen worden duurder

Meer mensen in huis zorgt uiteraard ook voor een hogere energierekening en een groter waterverbruik. Maar vergeet niet de kosten van het inrichten van een babykamer, kleding en andere spulletjes voor de baby. Wegwerpluiers zijn duur en hetzelfde kun je zeggen over de babyvoeding. Een stijging van de maandelijkse uitgaven kan eenvoudig de honderd euro overstijgen.

Wat kost kinderopvang?

De Consumentenbond schat de gemiddelde kosten van kinderopvang op 7,45 euro per uur. In 2019 zal het hoger uitvallen, namelijk 8,02 euro. Voor 2018 is 7,45 euro ook het maximumtarief waarover je onder voorwaarden recht kunt hebben op kinderopvangtoeslag. Je kunt de kosten drukken met andere manieren van opvang. Bij opa en oma brengen is wat betreft de kosten natuurlijk ideaal. Maar een gastouder kan ook een alternatief zijn. De gemiddelde kosten komen hier lager uit, namelijk gemiddeld 5,91 euro per uur.

Gaat één van beide minder werken?

Naast toenemende kosten kan het inkomen ook lager worden. Als één van beide minder gaat werken, zal het besteedbaar inkomen dalen. Maak vooraf een inschatting of dit op te vangen is, zeker in combinatie met de stijgende uitgaven. Door een lager inkomen kan er wel weer recht bestaan op hogere toeslagen. Dit kan het verschil in inkomsten iets dempen.

Vergeet het aanpassen van de verzekeringen niet

Na de geboorte moet er ook gedacht worden aan de verzekeringen. Het kindje schrijf je bij op de zorgverzekering van één van de ouders. Hier betaal je geen premie voor tot het kind 18 jaar oud is. Denk ook om het bijschrijven op de uitvaartverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering.